تگ کنونیکال Canonical چیست؟
تگ کنونیکال Canonical روشی است که به موتورهای جستجو اعلام کنیم که یک آدرس (URL) نسخه اصلی یک صفحه چه آدرسی است. استفاده از این تگ از مشکلاتی که با عث شناسایی محتواهای تکراری در چند آدرس از یک سایت می شود جلوگیری می کند.
تگ کنونیکال Canonical روشی است که به موتورهای جستجو اعلام کنیم که یک آدرس (URL) نسخه اصلی یک صفحه چه آدرسی است. استفاده از این تگ از مشکلاتی که با عث شناسایی محتواهای تکراری در چند آدرس از یک سایت می شود جلوگیری می کند.
به طور خلاصه استفاده از تگ کنونیکال (Canonicalize) به موتورهای جستجو اعلام می کند که شما می خواهید کدام نسخه از آدرس یک صفحه از سایت در نتایج جستجو نمایش داده شود. در این مقاله هر چیزی که نیاز است از این تگ بدانید را خواهید آموخت.
چرا تگ کنونیکال مهم است؟
محتوای تکراری یک موضوع بسیار پیچیده در سئو سایت می باشد. اما وقتی موتورهای جستجو تعداد زیادی صفحه با محتوان یکسان یا خیلی شبیه به هم را مشاهده می کند باعث مشکلات سئو متعددی می شود. مشکل اول این است که اگر خزنده های گوگل وقت برای بررسی محتواهای تکراری سایت بگذارند، ممکن است سایر محتواهای یکتای سایت شما را نبینند و بررسی نکنند. مشکل دوم این است که تعداد زیاد محتوای تکراری در سایت باعث افت رتبه های شما در نتایج جستجو می شود و در نهایت حتی اگر محتوای شما دارای رتبه خوبی در نتایج جستجو باشد، ممکن است آدرس غلطی از صفحه شما رتبه گرفته باشد.
پس با استفاده از تگ کنونیکال از وقوع مشکلات بالا جلوگیری کنید.
مشکلات URl ها چیست؟
ممکن است شما با خود فکر کنید که اصلا چرا باید صفحاتی با محتوای تکراری وجود داشته باشد. در حالت کلی کاربرانی که به وب سایت شما مراجعه می کنند شاید تفاوتی بین آدرس های مختلف یک صفحه قائل نباشد و محتوای صفحه است که برای آن ها مهم است اما برای موتورهای جستجو هر آدرس یکتایی یک صفحه جداگانه می باشد.
به عنوان مثال، خزنده های گوگل می توانند از طریق همه آدرس های زیر به صفحه اصلی سایت شما دسترسی داشته باشند:
- http://www.example.com
- https://www.example.com
- http://example.com
- http://example.com/index.php
- http://example.com/default.aspx
- http://example.com/home/index
از نظر کاربر تمامی آدرس های بالا یک صفحه هستند اما برای موتور جستجو هر کدام از آدرس های بالا یک صفحه جداگانه می باشد و درواقع 6 نسخه کپی شده از یک صفحه هستند.
این یک مثال ساده از به وجود آمدن محتوای تکراری (duplicate Content) بود اما سیستم های مدیریت محتوای امروزی و وب سایت های اختصاصی این مشکل را شدیدتر کرده اند. خیلی از سایت ها برای یک صفحه از سایت آدرس های متفاوتی ایجاد می کنند یا پارامتر های مختلفی را با انتهای آدرس سایت اضافه می کنند. این پارامتر های می تواند برای انتخاب زبان و ارز و نوع مرتب سازی یک صفحه که از طرف کاربر انتخاب شده است باشند. که همه این ها باعث می شود بدون آنکه متوجه شوید صدها آدرس تکراری در یک سایت داشته باشید.
مثلا یک سایت فروشگاهی را تصور کنید که آدرس صفحات محصول آن به این شکل است که گروه محصول نیز در url ذکر می شود:
www.example.com/category1/1001
حالا فرض کنید این محصول هم در گروه 1 است و هم در گروه 2 وجود دارد. درنتیجه این محصول از طریق دو آدرس زیر قابل دسترس می باشد.
www.example.com/category1/1001
www.example.com/category2/1001
6 نکته برای پیاده سازی تگ کنونیکال Canonical
موضوع محتوای تکراری می تواند بسیار پیچیده باشد اما در این مقاله چند نگته مهم را بیان می کنیم که باید هنگام استفاده از تگ کنونیکال به آن ها توجه کنید.
1- تگ کنونیکال می تواند به صفحه جاری اشاره کند
فرض کنید سه آدرس X،Y و Z محتوای تکراری دارند و صفحه X نسخه اصلی می باشد. مشکلی ندارد که در صفحه X نیز به وسیله تگ کنونیکال به این موضوع اشاره کنید که نسخه اصلی صفحه همان آدرس X می باشد. این موضوع ممکن است واضح به نظر برسد اما نکته ای بسیار کلیدی است که بسیاری از وب سایت ها آن را رعایت نمی کنند.
2- حتما در صفحه اصلی از تگ کنونیکال استفاده کنید
تکراری شدن آدرس صفحه اصلی موضوع بسیار رایجی است و وب سایت های دیگر با آدرس های متفاوتی به صفحه اصلی وب سایت شما لینک می دهند که شما نمی توانید این موضوع را کنترل کنید. پس حتما تگ کنونیکال را در صفحه اصلی وب سایت استفاده کنید تا از مشکلات غیر قابل پیشبینی جلوگیری کنید.
3- تگ کنونیکال صفحات داینامیک را بررسی کنید
گاهی اوقات برنامه نویسی و طراحی سایت غلط موجب می شود تا تگ کنونیکال متفاوتی برای صفحات داینامیک سایت شما ایجاد شود. به عنوان مثال از طریق چند آدرس می توان به یک صفحه رسید اما به جای اینکه تگ کنونیکال همه آن صفحات به یک آدرس و نسخه اصلی آن صفحه اشاره کنند؛ تگ کنونیکال همه آن آدرس ها برابر با همان آدرسی است که ایجاد شده است.
4- از سگنال های پیچیده بپرهیزید
اگر از سیگنال های پیچیده و اشتباه استفاده کنید، موتورهای جستجو ممکن است تگ کنونیکال صفحه را نادیده بگیرندآن را به اشتباه تفسیر کنند. به عنوان مثال فرض کنید که در صفحه x آدرس صفحه y را به عنوان تگ کنونیکال استفاده کرده اید و در صفحه y آدرس صفحه x را به عنوان کنونیکال معرفی کرده اید. به طور کلی زنجیره وار کردن تگ کنونیکال ایده خوبی نیست. اگر از این مسئله پرهیز کنید و سیگنال های شفافی به موتور جستجو بفرستید، باعث می شوید که موتورهای جستجو انتخاب های درستی از صفحات سایت شما داشته باشند.
5- در استفاده تگ کنونیکال برای محتواهای نزدیک به هم مراقب باشید
بسیاری از افراد تصور می کنند که استفاده از تگ کنونیکال فقط برای محتواهای عیناً تکراری مجاز است، اما شما می توانید برای محتواهایی که بسیاز نزدیک به هم هستند نیز از تگ کنونیکال استفاده کنید. اما این کار را باید با احتیاط انجام دهید. در مورد این موضوع بحث ها و اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد. اما این موضوع کاملا درست است که در صفحاتی که محتوای خیلی شبیه به هم دارند از یک تگ کنونیکال استفاده کنید. به طور مثال در صفحه دو محصول از یک سایت فروشگاه اینترنتی که تنها تفاوت آن دو صفحه فقط در قیمت یا رنگ یا یک ویژگی بسیار کوچک می باشد؛ در اینجا بهتر است که یکی از صفحات را به عنوان صفحه اصلی در نظر بگیرید و برای هر دو صفحه از یک تگ کنونیکال یکسان استفاده کنید.
این نکته را در نظر داشته باشید که اگر در صفحاتی به این شکل از تگ کنونیکال استفاده نکیند، شما نمی توانید رتبه خوبی در نتایج جستجو داشته باشید. اما اگر دو صفحه محتوای خیلی متفاوتی از هم داشته باشند و شما از یک تگ کنونیکال برای هر دو استفاده کرده باشید، گوگل آن تگ را در نظر نخواهد گرفت و دو صفحه را مجزا از هم در نظر می گیرد.
6- استفاده از تگ کنونیکال (Canonicalize) محتوای تکراری چند دامنه
اگر شما مدیر چند وب سایت هستید، شما می توانید از تگ کنونیکال بین چند سایت استفاده نمایید. مثلا فرض کنید که شما چند سایت مجله خبری دارید که یک محتوای یکسان را در همه آن سایت ها منتشر می کنید، استفاده از تگ کنونیکال بین این سایت ها باعث می شود که تمرکز شما فقط بر روی یک آدرس باشد و قدرت آن سایت را برای کسب جایگاه بهتر در گوگل افزایش می دهد. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر در یک صفحه از سایت الف به گوگل اعلام می کنید که آدرس اصلی این صفحه سایت ب است، آن صفحه از سایت الف دیگر شانسی برای گرفتن رتبه در موتورهای جستجو ندارد.
تگ کنونیکال یا ریدایرکت 301
یکی از سوالات معمول سئو این است که آیا تگ canonical همانند ریدایرکت 301 اعتبار لینک را هم منتقل می کند. در بسیاری از موارد این اتفاق می افتد اما به طور کلی این سوال از پایه غلط است. به این موضوع توجه کنید که این دو روش دو نتیجه متفاوت به خزنده های گوگل و کاربران سایت نمایش می دهد.
اگر در ریدایرکت 301 صفحه الف به صفحه ب منتقل شود، کاربران صفحه ب را خواهند دید و اصلا هیچ اثری از صفحه الف مشاهده نخواهند کرد. اما اگر در صفحه الف کنونیکال صفحه ب را قرار دهید، موتورجستجو متوجه خواهد شد که صفحه ب نسخه اصلی است اما کاربران می توانند هر دو صفحه را مشاهده کنند.
در نتیجه در زمان انتخاب هر یک از این دو روش مطمئن شوید که کدام خروجی، راه حلی برای مشکل وب سایت شما می باشد.
چطور بررسی کنیم که تگ کنونیکال به درستی استفاده شده است؟
وقتی می¬خواهید تگ های canonical را بررسی کنید، موارد بسیاری وجود دارد که برای SEO باید بررسی شود که در اینجا یک چک لیست سه موردی را به شما معرفی می کنیم:
- آیا صفحه تگ canonical دارد؟
- آیا تگ canonical به آدرس درستی اشاره می کند؟
- صفحه ای که به آن اشاره می شود قابل ایندکس می باشد یا خیر؟
یکی از اشتباهات معمول این است که تگ کنونیکال به صفحه ای اشاره می کند که آن آدرس در فایل robot.txt بلاک شده است یا تگ noindex در آن صفحه وجود دارد و اساسا آن صفحه از طرف خزنده های گوگل قابل بررسی نمی باشد. که این می تواند یک سیگنال پیچیده به موتورهای جستجو ارسال کند و باعث سردرگمی خزنده¬ها شود.
یکی از راه هایی که می توانید تگ canonical صفحه را مشاهده کنید، از بخش View Source می باشد. در اکثر مرورگر ها با کلیک راست در صفحه گزینه View Source وجود دارد که با کلیک بر روی آن می توانید کدهای html هر صفحه از سایت را مشاهده نمایید. و در تگ head صفحه به دنبال تگ canonical باشید.
تگ کنونیکال در بخش coverage ابزار Search console
در نسخه جدید google search console در قسمت coverage و در تب Excluded، چند جا در مورد تگ کنونیکال صحبت شده است که در ادامه به بررسی هر کدام از ارورهای این بخش می پردازیم:
Alternate page with proper canonical tag
گوگل نسخه جایگزینی برای این آدرس را در جایی دیگر یافته است. این دقیقا همان کاری ست که از آدرس های canonical انتظار می رود و کاملا صحیح است و مشکلی وجود ندارد. به عنوان مثال آدرس صفحه سایت شما در جایی به شکل www.example.com/page1?source=website1 بوده است در حالی که آدرس کنونیکال سایت شما به شکل www.example.com/page1 می باشد.
Duplicate page without canonical tag
در این بخش صفحاتی با محتوای تکراری را می بینید که با تگ canonical به صفحه مرجع ارجاع داده نمی شوند. برای رفع این مشکل در آن صفحات از تگ کنونیکال استفاده کنید و مرجع آن صفحه را مشخص نمایید یا اگر به هر دلیلی نمی خواهید از تگ canonical استفاده کنید صفحات تکراری را در فایل robot.txt به صورت noindex قرار دهید.
طراحی مجدد وب سایت بدون از دست دادن سئو
ممکن است هر کسب و کاری به دلایل مختلف نیاز به تغییر وب سایت خود را داشته باشد، از سوی دیگر در هنگام طراحی مجدد سایت، ممکن است رتبه بندی و سئو سایت شما به خطر بیفتد. مواردی برای بررسی وجود دارند تا مطمئن شوید که طراحی مجدد وبسایت بر سئو و رتبه سایت شما تاثیر منفی نخواهد گذاشت.
کاربرد هوش مصنوعی در سئو سایت
هوش مصنوعی به شبیهسازی فرآیندهای هوش انسانی را که توسط ماشینهای کامپیوتری انجام میشود، میگویند. هوش مصنوعی کاربردهای زیادی دارد و در بیشتر حوزهها مورد استفاده قرار میگیرد.
Core Web Vitals چیست و چگونه اندازه گیری میشود؟
گوگل قابلیت های اندازه گیری Core Web Vitals را در بسیاری از ابزارهای موجود خود گنجانده است. در این مقاله قصد داریم در رابطه با این پارامترها و نحوه اندازه گیری آن ها صحبت کنیم.
درباره زاوش:
شرکت مشاوران سیستم های پیشرفته زاوش علاوه بر خدمات طراحی سایت، نرم افزارهای موبایل و سئو به شما کمک می کند تا کلیه فرایندهای سازمانی خود را مکانیزه کنید و کسب و کار آنلاین خود را راه اندازی کنید.
نشانی:
تهران، اشرفی اصفهانی، بالاتر از نیایش، کوچه دوم، پلاک 15